Ukens Bedrift – Fotokompaniet AS

Møt folkene som har fanget mange av de viktigste øyeblikkene i mange Namdalingers liv. Fotokompaniet har blitt 22 år og er nærmest som en institusjon å regne, der de ligger et stykke nede i Abel Meyers gate i Namsos Sentrum.

Jon Terje og Wenche Lise møttes på Østlandet. Der Jon Terje jobbet som fotograf i Tønsberg og Wenche Lise holdt til hos fotograf Thonrud i Oslo. Etter at Jon Terje hadde tatt mesterbrevet i -96 bestemte de seg for å sette kursen hjemover til Namdalen. Fotokompaniet AS ble etablert og 15 mars i -97 åpnet de dørene i det gamle samvirkelagbygget i Namdalsvegen. Murmester Tisløv holdt til her, så mesterbrevet hadde prydet inngangsdøren tidligere.

  • Mange trodde nok det var Tisløvs mestermerke som hang igjen på døra vår, men fotograf er også et håndverksyrke med svennebrev- og mesterbrevutdanning. Wenche Lise tok mesterbrevet etter at vi hadde flyttet tilbake til Namsos og etablert oss her. – Jon Terje

Tiden i Namdalsveien var god. De fikk raskt et fotfeste i byen og bestemte seg tidlig for å rendyrke produktet sitt, portrettfotografering, i stedet for å gjøre som mange andre fotoforretninger og satse på hardware. I ettertid kan man vel trygt si at det valget viste seg å være klokt. I 2003 flyttet de til et annet lokale og tok over etter bokhandler Torgersen i Abel Meyers gate. Her holder de fortsatt til og har både studio og lab innenfor husets vegger.

Å rekruttere nye fotografer er krevende. Fotokompaniet har hatt fem lærlinger i bedriften. Alle har selvsagt bestått fagprøven og fått sine svennebrev. At kompetansen er høy i denne bedriften er ingen overdrivelse. Begge har mesterbrev og brenner virkelig for faget. Jon Terje er den tekniske og Wenche Lise er den kreative. Man kan med trygghet si at de utfyller hverandre på en utmerket måte.

Fotokompaniet har kunder fra hele Namdalen, litt fra Innherred og noe fra Nordland. De gleder seg over mye fotografering av barn i barnehage og skole på våren og høsten. Det å fange barnets oppmerksomhet, samt få fram det spesielle øyeblikket som beskriver både barnet og situasjonen er et kunststykke i seg selv. Noe alle som har barn i denne gruppen kan bekrefte.

  • Dette har vi gjort i så mange år at vi har utviklet fine teknikker for å få fram barnets personlighet. Vi har faktisk fått tilbakemeldinger fra barnehageansatte med glimt i øyet, som tror Jon Terje har en master i ped. Slike tilbakemeldinger varmer og bekrefter at vi gjør noe riktig. -Wenche Lise
  • Vi møter barna på deres hjemmebane. Vi reiser ut til skoler og barnehager og tar bildene der de er. Dette medfører selvsagt mange timer i bilen. Men vi er helt sikre på at det er slik vi kan levere de beste produkter og tjenester.  

Fotokompaniet er viden kjent for sitt arbeid med skole og barnehage foto. I februar ble de bedt til Horten for å fortelle om arbeidet sitt for 30 andre fotografer. Dette er nok en bekreftelse på at bedriften leverer produkter i toppklasse. De har også fått flere utmerkelser i Landskonkurransen til Norges Fotografforbund, som er Norges største fotokonkurranse for profesjonelle fotografer.

  • Flere av våre kundebilder har oppnådd hederlig omtale i denne konkurransen. Det er en stor annerkjennelse for høy faglig kvalitet. – Jon Terje

For å kunne møte kundene best mulig må Fotokompaniet kjenne byen vår godt. De fotograferer mye i sitt romslige studio, men det er også mange ønsker bilder utendørs, eller har sett for seg en setting eller bakgrunn. Da er det nødvendig å kjenne til forskjellige kriker og kroker både i byen og rundt om. I tillegg må fotografene ha kunnskap om hvordan disse stedene blir i sol, regn, flo og fjære, så de har brukt mange timer rundt om i Namdalen for å finne de perfekte plassene.

  • Da er det viktig at vi vet hvor vi finner disse «rommene» i byen vår. Vi har mange favorittplasser både i Namsos og i distriktet der vi kan ta med oss kunder til fotografering, både konfirmanter, familier og brudepar. – Wenche Lise

Samspillet mellom fotograf og kunde er en viktig del av jobben. Fotokompaniet strekker seg langt i å gi gode kundeopplevelser og ønsker gjerne å overgå forventingene kunden har når de kommer til studioet. De tilbyr et bredt spekter av produkter i tillegg til selve fotograferingen. Du får kjøpt forstørrelser i forskjellige materialer, invitasjoner, takkekort, album og selvfølgelig innramming.

  • Vi tar vare på øyeblikket, minnene og de store begivenhetene i folks liv. Vi ser det som vår oppgave å levere ferdige produkter i god kvalitet som varer.  – Wenche Lise

I tillegg til fotograferingen har også Wenche Lise et lite sideprosjekt. Origami. Her får kreativiteten fritt spillerom. Wenche Lise har over 34.000 følgere på Instagram og har mange utrolig flotte papirkreasjoner. @paperaria_ bør du absolutt ta en titt på. Hun laget blant annet en av gavene til Terje Tysland under Woodland i 2017. Et trekkspill verdig Terje Tysland.

(bilde av trekkspillet)

Vi takker for at vi fikk komme på besøk og for at vi har så lidenskapelige fagfolk etablert i byen vår.